Alle der har set programmer i fjernsynet hvor man prøver at teste alternativ behandling, har hørt ordet placebo blive omtalt. Det er gerne det ord lægerne bruger, hvis dem der medvirker får det bedre.

Placeboeffekten kalder man det, hvis man f.eks. giver folk en kalkpille mod deres smerter, og de efterfølgende ikke har smerter mere. Man siger, at det var personens tro på at det ville virke, som medførte resultatet. På samme måde overfører man det til den alternative behandling, at det kun er fordi vedkommende troede på det, at det virkede.

Men hvad er så noceboeffekten? Den er det modsatte af placeboeffekten. Det at en behandling som burde være virkningsløs giver dig en virkning. F.eks. at du får en uskadelige pille, men får at vide, at det kan give dig bivirkningen i form af hovedpine, og du så efterfølgende oplever hovedpine.

For mig er ordet placebo og nocebo ikke negativt, det beviser bare, at vi i vores bevidsthed har evnen til at kunne påvirke vores krop. At vi med tanken og følelsernes kraft kan påvirke vores krop til at få det bedre. Tanken ført helt ud, er dem der påstår, at du så med din tankes kraft kan få alle sygdomme til at forsvinde, hvis du bare tror på det. Der er jeg så ikke helt endnu.

Jeg har en mere pragmatisk tilgang til det, og tænker hvad kan jeg bruge det til. Hvis det at ændre ens tankegang og ens følelser i forhold til udfaldet kan påvirke, hvorvidt du får det bedre eller ej. Hvorfor er det så ikke lige, at vi bruger det, i stedet for at se det som en negativ ting i forhold til at bevise om noget virker.

Så hvor har du dit fokus? Tænker du konstant på din sygdom? På dine smerter? På din frygt? På din angst? Tænk over hvad du giver energi. Du har magten til at ændre din situation inde i dig selv.