Hvorfor har vi smerter? Og hvordan slipper vi af med dem? Vi har alle prøvet at have smerter, og ved at de er til konstant irritation imens de varer. Nogle gange bliver smerterne ved, og ofte søger vi læge, fysioterapeut, kiropraktorer m.m., for at få forklaringen på, hvorfor vi har ondt? Kan vi finde en fysisk defekt som kan forklare den opståede smerte, så vi kan få en forklaring vi kan stille os tilfredse med?

Den nyeste videnskab viser, at ofte hænger smerter og fysiske skader ikke sammen. F.eks. kan man have en diskusprolaps uden at have smerter. Noget af det nyeste er tankegangen om, at smerter er en sanseoplevelse, og tilskrives derfor en fejlfunktion i nervesystemet. Dvs. du skal lade være med at stresse, sørge for at meditere og lære at bevæge kroppen indenfor smertegrænsen, for langsomt at kunne øge bevægeudslaget og derved hjælpe nervesystemet tilbage til ikke at sende fejlinformationer om smerter for at blive smerterne fri. Men hvad nu hvis det heller ikke hjælper?

Hvis du ikke har oplevet en tilfredsstillende forklaring og behandling i det etablerede system der virker, har du sikkert prøvet eller overvejer at prøve alternative behandlingsformer af. Mange oplever her en virkning, som det etablerede system tilskriver at være en placebo effekt. Det er nok fordi du har fundet én, der vil snakke med dig, én der lytter, én der nedsætter din stress, vil kritikerne sige.

Men måske er smerter bare mere komplekse, måske er det ikke nok med øvelser, mental træning, afslapning, kostændringer eller energiarbejde i form af diverse alternative behandlingsformer. Måske er du nogle gange nødt til at sætte ind på flere plan for at komme derhen, hvor dine smerter giver mening, og hvor du kan begynde at arbejde på at fjerne dem. Jeg tror på, at smerter kan fjernes, ikke nødvendigvis fra den ene dag til den anden, men med en indsats på flere plan. Der skal både arbejdes med kroppen, sindet og sjælen for at finde ud af, hvad det er kroppen prøver på at sige til dig. Jeg tror på, der er en forklaring, og hvis vi kigger indad kan vi finde den og herved hjælpe os selv videre.